mobiel menu

Aquavisjes

/home/corydoras/kweken

Kweken van corydoras

Op deze pagina leg ik in het kort uit hoe ik zelf corydoras kweek.
Op veel fora kom je deze vraag tegen en krijgt men verschillende antwoorden, oftewel iedereen heeft hier zijn eigen 'beste' methode voor welk globaal toch allemaal wel hetzelfde omhelst.

Een benodigdheden lijstje hieronder:

  1. De juiste huisvesting.
  2. Het juiste voer.
  3. Weer
  4. Een kweekgroepje corydoras.
  5. Waterverversingen.
  6. Bakjes voor de eitjes.
  7. Voer voor de jongen
  8. Opgroei bakjes voor de jongen.

Huisvesting

Hier kan ik redelijk kort over zijn, een aquarium van c.a 60 liter (60x40x40/30) is groot genoeg voor het kweken met een groepje van max. 10 corydoras (normale grootte).
Heb je een specifiek aquarium nodig voor het kweken ? Nee! dat heb ik zelf ook niet, maar je zult wel meer eitjes overhouden wanneer ze apart zitten. Dieren als appelslakken en wat grotere vissen houden wel van een paar eitjes op z'n tijd.

Daarnaast zul je net als in welk ander aquarium dan ook een filter nodig hebben en mogelijk (afhankelijk van de corydoras soort en ruimte waarin het aquarium staat) een verwarming. De verwarming (heater) kun je op ca. 24 graden instellen.

Voer

Vaak helpt het om de corydoras goed te voeren (nee niet overvoeren). Levend of gevriesdroogd voer helpt hierbij goed. Denk aan daphnia (watervlooien), rode muggenlarven, tubifex etc.

Weer

Het weer (waarschijnlijk luchtdruk etc. ) helpt bij het in de stemming brengen van de Corydoras. Vaak zullen zij eitjes afzetten bij een plotselinge omslag van het weer.

Kweekgroep

Voor het kweken van corydoras is een kweekgroep wel de minimale vereiste. De samenstelling hiervan mag best variëren, meestal een paar mannetjes meer, wat ook een beetje afhankelijk is van hoe druk de mannetjes tegenover de vrouwtjes zijn (je wilt niet dat het vrouwtje bezwijkt door constante achtervolging).

Waterverversingen

Een van de in het algemeen cruciale element voor het kweken zijn de waterverversingen. Hier kun je in het algemeen de helft tot iets hier overheen aanhouden. De temperatuur mag dan gerust naar van b.v. 24 naar 20 graden zakken.

Bakje

De eitjes kun je het beste in een apart bakje stoppen daar de kans anders groot is dan de ouderdieren de eitjes opeten.

Corydoras eieren

Zorg voor een bruissteentje (lucht) wat het water laat bewegen en een paar (b.v. 5) kleine (max 0,5 cm doorsnee) posthoornslakken erbij.
De slakken houden eitjes vrij van schimmel en eten de onbevruchte eitjes na verloop van tijd op. Let op, geen appelslakken, dan houdt je niks over!

Voer voor de jongen

Wanneer de eitjes uitkomen kunnen de jonge visjes enkele dagen zonder voer. Meestal geef ik ze na de eerste dag spirulina stofvoer, dit poeder is gemaakt van zoutwater algen.

Spirulina poeder

Na ongeveer een week krijgen ze artemia vervanger en spirulina poeder en af en toe tussendoor levende artemia (met mate).

Opgroei bakjes voor de jongen.

Omdat de jonge visjes welke net uit het ei gekomen zijn erg klein zijn behoeft de huisvesting in het begin niet groot en diep te zijn. Zelf gebruik ik hier o.a. bakjes van +- 30 cm bij 15 cm voor met een hoogte van 15 cm. Deze vul ik dan voor de helft met water, plaats er enkele posthoorn slakken in, een stukje catappa blad en een bruissteentje.

Corydoras jongen

De posthoornslakken eten het overtollige voer op, de catappa voorkomt (meestal) schimmel en het bruissteentje zorgt voor waterbeweging waardoor betere gas uitwisseling / zuurstof opname plaatsvindt.
Het bakje ververs ik dagelijks met 3/4 schoon (kraan) water welke ongeveer dezelfde temperatuur heeft als dat wat in het bakje zit.

Op een gegeven moment zullen de jongen groter worden, bij +-1,5 cm begin ik ze stukjes tabletten (welke de volwassen dieren ook krijgen) te voeren, hou hier bij in de gaten dat er niet teveel wordt gevoerd.

Wanneer het je gelukt is om corydoras te kweken kom je bij de volgende stap waarbij je de beslissing moet nemen om ze of zelf te houden of ze weg te doen / verkopen.
Over het algemeen raak je ze redelijk snel kwijt b.v. via marktplaats of facebook. Het zijn door hun karakter geliefde vissen en kunnen in zowat elk visbestand hun plekje vinden.

Veel succes met je kweek mocht je hier aan beginnen!

»