mobiel menu

Aquavisjes

/home/slakken/appelslak

Appelslakken

Appelslakken zijn zeer goede opruimers en zijn relatief makkelijk te kweken. Het grootste voordeel hierbij is, is dat een plaag makkelijk voorkomen kan worden door de ei trossen te verwijderen.

Heb inmiddels alle bekende kleuren mogen kweken en blijft superleuk om de kleine speldenknopjes op te zien groeien tot volwassen appelslakken.

Volwassen appelslak (geel)
Appelslak op de ruit
Parende appelslakken
Appelslak eet drijfplanten

Kleuren

Van de appelslakken zijn er veel leuke kleuren in omloop waardoor het een erg interessante soort is om in je aquarium te houden.
Bekende kleuren zijn:

  • Geel
  • Wit
  • Bruin
  • Blauw
  • Ivoor
  • Groen
Naast deze kleuren zullen er ongetwijfeld nog veel meer zijn en meer bijkomen.
Hieronder staan enkele foto's:
Appelslak roze
Appelslak paars
Appelslak blauw grijs
Appelslak groen
Appelslak wit

Voeding

Zorg er voor dat appelslakken altijd wat te eten hebben in je aquarium, bij te weinig voedsel kunnen ze verhongeren! Sommige zullen bij te weinig voedsel beginnen aan de zachte planten die aanwezig zijn in het aquarium, echter dit is een zeldzaamheid.
Appelslakken zijn verzot op komkommer, zodra je dit in je aquarium stopt (zorg ervoor dat dit zinkt door b.v. een koffielepeltje erdoorheen te prikken of heel kort in de magnetron/koken) zul je zien dat ze actief worden en zich richting de komkommer verplaatsen.

Appelslakken zijn ook perfecte opruimers. Wanneer er een visje of garnaal dood op de bodem van het aquarium ligt zullen zij deze vakkundig opruimen.

Kweek

De kweek van appelslakken is eenvoudig, zorg voor een mannetje en vrouwtje (mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje) en zorg dat er een rand in het aquarium is, welke droog is waar het vrouwtje haar eitjes aan kan plakken (heb je een aquarium met een kap, houd de kap dan goed in de gaten, dit zal het favoriete plekje zijn zoals ook een trek / stabilisatie strip).

Appelslak eieren
Appelslak jongen

Na enige tijd komen de eieren uit en heb je een aquarium letterlijk vol met kleine appelslakjes ter grootte van ongeveer een speldenknop.

Opmerking

Soms wanneer appelslakken zich niet lekker voelen of door vissen worden aangevallen trekken ze zich terug in hun huisje. Vaak wordt dan gedacht dat de slak dood is omdat deze zich meerdere dagen niet laat zien. Wil je hier zeker van zijn ? haal dan de slak uit je aquarium en ruik eraan. Stinkt de slak erg, dan is deze dood en dient hij verwijderd te worden (de stank ga je niet meer vergeten). Wanneer je twijfelt, pak dan een bakje en zet de slak daar met wat aquarium water in. Onthoudt waar je hem hebt neergelegd en kijk of hij zich verplaatst de komende dagen, zo niet, dan is het einde verhaal.

Appelslakken hebben per slak ongeveer 10 liter water nodig. In kleine aquaria samen met garnalen, kan een dode appelslak die niet op tijd verwijderd wordt zorgen voor een massa extinctie onder de garnalen.

Appelslakken combineren met Anatome Helena slakken is ten zeerste af te raden. Uiteindelijk zal de appelslak de prooi worden van de Helena slak(ken). Een ander punt waar men op moet letten is dat posthoorn en poelslakken het de appelslak soms lastig kunnen maken zodat deze zijn huisje niet meer kan afsluiten. Zelf twijfel ik er nog aan of dat deze slakken de appelslak op deze manier aanvallen om hem op te willen eten.

Eigenschappen

Familie Pomacea
Temperatuur rond de 24 °C
Dieet Omnivoor
pH Rond de 7/8
Herkomst Amerika en Azië
Temperament Vreedzaam
»