/home/
slakken/
anetomehelenaAnetome Helena slakken
De anetome helena slak, oftewel de slaketende slak is een mooie slak om te zien. Net als veel andere slakken stelt deze slak weinig eisen aan het aquarium.
Omdat het een slaketende slak betreft, is het wel gewenst om ervoor te zorgen dat er ook andere slakjes als poel/posthoorn slakken aanwezig zijn waarop zij kunnen jagen.
Anetome Helena slak
Vaak wordt deze slak ingezet om een slakkenplaag onder controle te krijgen, helaas is dit niet de juiste oplossing, daar je een probleem bij de bron moet bestrijden en dit is bij een slakkenplaag in 9 van de 10 gevallen het overvoeren. Oplossing: minder voeren!
Hiermee zijn echter nog niet de aanwezige slakjes opgeruimd, dit is een handmatig klusje wat vergemakkelijkt kan worden met b.v. een stukje komkommer.
Het risico van het inzetten van de helena slak is, is dat er op een gegeven moment geen slakken meer zijn om te vangen. Hij zal dan naar een alternatief gaan zoeken, wat in sommige gevallen kan betekenen dat dit de overige bewoners van je aquarium zijn. Hier valt te denken aan jonge visjes, garnalen en kleine visjes welke 's nachts op de bodem slapen. Helaas heb ik dit zelf mogen ondervinden met neocaridina (vuurgarnaal) garnalen.
Voortplanting
De voortplanting gaat bij deze soort zeer gestaag, enkele ei pakketjes (platte vierkante eitjes) worden op diverse ondergronden geplakt en komen na verloop uit, je hebt dan minuscule helenas. Doordat de slak zich ingraaft en zich niet altijd laat zien, is het moeilijk om in te schatten hoeveel het er zijn, dus op een gegeven moment kan er een heel legertje onder het zand zitten zonder dat je dit weet. Hou er erg in dat ook grotere slakken niet veilig zijn daar deze slak in groepen kan jagen.
Verwijderen
Het verwijderen lijkt simpel, helaas is dit niet zo. De slak zit onder het zand, dit dient gezeefd te worden met een fijne zeef om ook de kleintjes eruit te krijgen. Ook het filter mag niet vergeten worden, vooral de kleine slakjes vinden het hier ideaal daar deze vaak ook door de prooi slakken bewoond worden (makkelijk voedsel te vinden). Vergeet ook niet de eitjes die her en der geplakt zitten op ramen,stenen en filters.