mobiel menu

Aquavisjes

/home/botanicals

Botanicals in het aquarium

Botanicals, als je een aquarium hebt en wat hebt rondgezocht op het internet ben je dit woord vast wel is tegengekomen. Eigenlijk betekend het niks anders dan natuurlijke producten welke je in je aquarium gebruikt.

Dit betekend natuurlijk niet dat je zomaar van alles erin kunt gooien, niet alles heeft een positieve uitwerking op het water en sommige plantendelen kunnen giftig zijn voor je dieren.

Voor bijvoorbeeld blackwater aquaria (licht tot zeer donkerbruin gekleurd water) worden theezakjes en of bladeren van bepaalde bomen gebruikt, Elzenproppen zijn hier ook goed voor.

Wil je deze 'botanicals' wel gebruiken maar niet de sterke verkleuring (tanines) in je aquarium dan kun je ze eerst enige weken in een bakje met heet water leggen. Dit water ververs je dan enkele keren zodat de tanines steeds minder zullen worden. Kook de botanicals niet, dit maakt de celstructuur kappot en zorgt ervoor dat het eerder gaat rotten, dit is niet wat je wilt in je aquarium.

Wanneer je botanicals gaat verzamelen let dan op de volgende dingen:

  • Niet in de buurt van drukke wegen verzamelen (kunnen zware metalen etc. bevatten van de uistoot van uitlaatgassen).
  • Niet in de buurt van weilanden/akkerbouw verzamelen (bemesting en bestrijdingsmiddelen).
  • Niet op plekken waar veel honden lopen van de grond rapen, vermijd ook de laaghangende takjes/bladeren.

Probeer logisch na te denken of de plek vrij van chemicalien en bestrijdingsmiddelen etc. is. Dat je zeker weet dat wat je verzamelt ook is wat je denkt dat het is. Bij twijfel, laat het liggen!

Spoel je botanicals goed af en leg ze in heet water, na het toevoegen aan een aquarium met bewoners zullen dieren als garnalen als eerste aangeven of er wat mis is. Je krijgt dan afwijkend gedrag te zien als schokkerige bewegingen, gaan op hun zij liggen of ze komen allemaal naar het oppervlak. Snel handelen is dan gewenst, haal het toegevoegde uit je aquarium en ververs 2/3 van het water. Voor sommige dieren kan het al te laat zijn, afhankelijk van hoe snel je het opgemerkt hebt. Herhaal de verversing eventueel de volgende dag nogmaals (Voeg de botanicals dan ook toe als je thuis bent... ook de komende uren).

De producten die ik veelal in het aquarium gebruik zijn:

  • Elzenproppen
  • Boombladeren (Catappa, Eik, Berk, Beuk, Moerbei)
    Wees voorzichting met bladeren, vooral wanneer je niet weet wat de uitwerking hiervan gaat zijn op bijvoorbeeld de pH van het water. Verkleuringen van het water kun je verminderen door de blaadjes eerst in een bakje met heet water te leggen voor enkele dagen/weken. Eenmaal in het aquarium kun je ongewenste verkleuringen verhelpen door te verversen of door b.v Purigen te gebruiken.
  • Takjes Berkenboom
    Kunnen gelijk het aquarium in, dunne takjes zullen geen problemen opleveren, ook niet wanneer het rottingsproces intreed.
  • Lotus pods
    Deze koop je normaal gesproken al gedroogd in een aquariumwinkel en is gelijk te gebruiken.
    Lotus pod
  • Bananenbladeren
    Wanneer jezelf een plant hebt dan droog je de bladeren na het afknippen eerst goed (leg ze b.v. binnen op een oude theedoek) en daarna knip of scheur je ze in de gewenste grootte.
  • Brandnetels
    Laat deze een weekje drogen (ze prikken dan gelijk een stuk minder) en geef ze b.v. aan je garnalen en of slakken.
    Deze dienen meer als voer dan als decoratie.

Sommige delen zullen als sier dienst doen in het aquarium, maar zullen bij het vergaan ook deels als voedsel functioneren. Ook het oppervlak van deze objecten doet dienst als voedsel, daar er verschillende aangroei en beestjes op zullen gaan wonen welke vooral voor garnalen en visjes als de otocinclus graag gegeten worden.

»