mobiel menu

Aquavisjes

/home/corydoras

Corydoradinae (Corydoras)

Dit is een van mijn favoriete vissoorten. Bijna alle soorten uit deze familie vertonen leuk gedrag, zijn niet agressief en er zijn zeer veel verschillende soorten met verschillende kleuren en patronen.

In 2024 heeft er een verandering in naamgeving plaatsgevonden een overzicht hiervan is terug te vinden op https://www.planetcatfish.com/common/family.php?subfamily_id=79.

Enkele sub pagina's over Corydoradinae zijn te vinden hieronder, zie ook verderop op deze pagina:

Een andere leuke eigenschap van Corydoradinae is dat ze ook bij garnalen gehouden kunnen zonder noemenswaardige schade aan de garnalenkolonie aan te richten. Een enkele jonge garnaal kan ten prooi vallen aan een grondelende corydoras, maar nimmer zal deze actief op jacht gaan naar de garnaal.

Hoplisoma adolfoi
Hoplisoma panda
Hoplisoma sterbai
Gastrodermus pygmaeus
Hoplisoma habrosum
Osteogaster schultzei black
Hoplisoma caudimaculatum
Hoplisoma trilineatum

Andere voordelen van deze vissen zijn:

  • Geen territorium gedrag
  • Voor elk soort (zoetwater) aquarium is er bijna wel een soort die erin gehouden kan worden.
  • Laten andere vissen en veelal ook garnalen, met rust
  • Zijn net kleine stofzuigertjes welke je bodem redelijk schoonhouden (dit moet niet de reden zijn om deze vissen te houden, aangezien ze zelf ook een bepaalde voedingsbehoefte hebben)

Huisvesting

Ondanks dat het vissen zijn welke niet veel eisen stellen aan het aquarium moet je wel met een aantal zaken rekening houden, om ze gezond te houden.
Corydoradinae hebben baarddraden, dit zijn een soort van snorharen. Deze draden zijn gevoelig voor een scherpe ondergrond en nitriet, in beide gevallen kunnen ze hun baarddraden verliezen, vaak is dit permanent.
Het is daarom ook aan te raden om voor een ondergrond te kiezen welke geen scherpe randen heeft en welke niet te dik is (risico op bodemrot->nitriet). Vaak wordt een filterzand bodem aangeraden, dit is ook naar mijn mening de beste keuze voor deze vissen.

Iets waar ook niet omheen gegaan mag worden is, is dat Corydoradinae groepsdieren zijn welke zich het prettigst voelen in een groep van in de meeste gevallen 6 of meer exemplaren. Hoe groter de groep (zolang verantwoord binnen het formaat aquarium) hoe natuurlijker gedrag de Corydoradinae zullen vertonen.

Voeding

Corydoradinae zijn echte alles eters, zowel plantaardig als dierlijk wordt aanvaard. Dit betekend dus dat beiden niet mogen ontbreken in het dieet. Helaas denkt men nog te vaak dat de Corydoradinae voldoende hebben aan de restjes welke overblijven van andere vissen.

Soorten

Zoals al eerder gezegd, zijn er veel verschillende soorten, hiervan heb ik er zelf inmiddels een aantal mogen houden, waaronder:

Er zijn drie soorten dwerg Corydoradinae, de habrosus, hastatus en pygmaeus, deze zijn geschikt voor de wat kleinere aquaria (natuurlijk ook grotere). Met 'kleiner' wordt vanaf 40 liter bedoeld.

Van elke soort zal ik een pagina maken met mijn ervaring met de soort en waar mogelijk een paar foto's erbij, plaatjes zijn natuurlijk altijd leuk om te zien ;)

Kweken

Corydoradinae kweken kan een erg leuke uitdaging zijn, helaas kent deze uitdaging ook tegenslagen. Waar de een redelijk simpel een groep Corydoradinae aan het eieren leggen krijgt, lukt een ander dit totaal niet. Het paren en eieren leggen is stap 1, de volgende uitdaging, het laten uitkomen en opgroeien komt gelijk daarna.

Om mijn ervaringen overzichtelijker met jou te kunnen delen heb ik hiervoor een aparte pagina gemaakt, welke hier te vinden is.

»