Aan te raden is wel om hier een pH verlagende bodem voor te gebruiken omdat de meeste caridina soortjes dit wel waarderen. Let wel, hier zijn uitzonderingen op! Zoals de Caridina Dennerli / Sulawesi garnaal, welke juist een hogere pH verlangt. Om de bodem langer mee te laten gaan en om de mineralen zelf te kunnen beinvloeden wordt verversen met osmose water aangeraden. Dit betekent dat je dit water ergens moet kopen of jezelf een osmose apparaat dient aan te schaffen (tegenwoordig ligt de prijs hiervan rond de 50,- euro).
Overwennen van Caridina garnalen naar een hogere pH is mogelijk, mijn ervaring is echter wel dat de kweekresultaten zullen gaan tegenvallen waarbij het groepje uiteindelijk zal uitsterven.
Voor wat betreft de bodem ga ik hier niet teveel over uitwijden, het komt er in de meeste gevallen op neer dat je een pH verlagende soil gebruikt (deze spoel je niet uit) en dit laat je 4 tot 6 indraaien met water. Tussendoor kan het zijn dat je verversingen moet uitvoeren. Sommige bodems hebben deze indraaitijd niet nodig, deze zijn ideaal om te gebruiken nadat de bodem vervangen dient te worden, zo voorkom je een nieuwe indraaitijd.
Met onderstaande Caridina soorten heb ik zelf ervaring opgedaan en zal ik verder uitwerken: